Pirogravură - Clubul de Aeromodelism si Navomodelism Pentru Copii
 

Pirogravura (de la grecescul pyros = foc si graphos = scriere) este arta decorarii lemnului, dar si a altor materiale (pluta, piele, os) prin ardere cu un varf de metal inrosit in foc. Aceasta este tehnica de baza si a fost utilizata de-a lungul timpului de egipteni si unele triburi africane. Tehnica a fost cunoscuta si in China, unde se numea „broderie cu acul de foc”. In Romania, dar si in alte parti ale Europei, pirogravura este cunoscuta ca arta populara.

Unelte de pirogravura: in zilele noastre pentru pirogravura se folosesc aparate moderne, electrice, care pot fi impartite in doua categorii, in functie de varful creionului folosit si de temperatura de functionare: cele cu varf de ardere fix si cele cu varf din nichelina. Cele din urma sunt si cele mai complexe, varful de nichelina este o rezistenta electrica si se incalzeste la trecerea curentului. Temperatura la care opereaza aceste creioane de pirogravura poate fi reglata, pentru a obtine urme de ardere mai mult sau mai putin intense si a crea efectul de umbra. La unele creioane, reglarea temperaturii se poate face prin schimbarea grosimii varfului de nichelina, altele sunt prevazute cu un buton de reglare a temperaturii. Cu ajutorul acestor creioane se pot grava adevarate tablouri in lemn, functie de talentul si indemanarea fiecaruia.
Aparatul pentru pirogravat folosit la Clubul de Modelism este Burny-Star L 30W, care este o statie de productie germana, cu reglajul tensiunii de lucru pe ansa, lucru care ofera nenumarate posibilitati de exprimare a creativitatii.

Materiale: In mod traditional, materialul cel mai des folosit pentru pirogravura este lemnul. Cele mai potrivite sunt esentele de mesteacan, fag, tei si plop, ce au o textura uniforma care nu interfereaza cu modelul desenat. Lemnul trebuie sa fie bine smirgheluit inainte, pentru a avea o suprafata fina si se poate lacui dupa ce desenul e terminat.
Incepatorii sunt indemnati sa-si exerseze indemanarea pe placaj de mesteacan, apoi celor avansati li se ofera posibilitatea de lucru pe sectiuni groase din lemn de mesteacan, sub forma unor medalioane unicat, care pot fi expuse sau puse pe perete.