Poker Work - Clubul de Aeromodelism si Navomodelism Pentru Copii
 

Pirogravura (de la grecescul pyros = foc și graphos = scriere) este arta decorării lemnului, dar și a altor materiale (plută, piele, os) prin ardere cu un vârf de metal înroșit în foc. Aceasta este tehnica de bază si a fost utilizata de-a lungul timpului de egipteni și unele triburi africane. Tehnica a fost cunoscută și în China, unde se numea „broderie cu acul de foc”. În România, dar și în alte părți ale Europei, pirogravura este cunoscută ca artă populară.

Unelte de pirogravura: in zilele noastre pentru pirogravura se folosesc aparate moderne, electrice, care pot fi împărțite în două categorii, în funcție de vârful creionului folosit și de temperatura de funcționare: cele cu vârf de ardere fix și cele cu vârf din nichelină. Cele din urmă sunt și cele mai complexe, vârful de nichelină este o rezistență electrică și se încălzește la trecerea curentului. Temperatura la care operează aceste creioane de pirogravura poate fi reglată, pentru a obține urme de ardere mai mult sau mai puțin intense și a crea efectul de umbră. La unele creioane, reglarea temperaturii se poate face prin schimbarea grosimii vârfului de nichelină, altele sunt prevăzute cu un buton de reglare a temperaturii. Cu ajutorul acestor creioane se pot grava adevărate tablouri în lemn, functie de talentul si indemanarea fiecaruia.
Aparatul pentru pirogravat folosit la Clubul de Modelism este Burny-Star L 30W, care este o statie de productie germana, cu reglajul tensiunii de lucru pe ansa, lucru care ofera nenumarate posibilitati de exprimare a creativitatii.

Materiale: În mod tradițional, materialul cel mai des folosit pentru pirogravură este lemnul. Cele mai potrivite sunt esențele de mesteacan, fag, tei și plop, ce au o textură uniformă care nu interferează cu modelul desenat. Lemnul trebuie să fie bine șmirgheluit înainte, pentru a avea o suprafață fină si se poate lăcui după ce desenul e terminat.
Incepatorii sunt indemnati sa-si exerseze indemanarea pe placaj de mesteacan, apoi celor avansati li se ofera posibilitatea de lucru pe sectiuni groase din lemn de mesteacan, sub forma unor medalioane unicat, care pot fi expuse sau puse pe perete.