Plane Modelling - Clubul de Aeromodelism si Navomodelism Pentru Copii
 

Elementele de baza ale unui aeromodel
Toate aeromodelele contin aceleasi elemente principale si anume: fuselajul, aripile, ampenajele si suprafetele de control. Exista totusi o mare varietate de aeromodele care difera prin performanta si caracteristici de zbor. Nu in ultimul rand la aceasta varietate contribuie si sistemele de radiocomanda care permit aeromodelului in zbor un comportament similar cu cel al aeronavelor reale.

Cum functioneaza aeromodelele planor si cele echipate cu motor
Orice aparat de zbor, deci si aeromodelele, se supun acelorasi reguli aerodinamice. Aeromodelele planor utilizeaza curentii de aer pentru generarea fortei portante, in timp ce un aeromodel propulsat se bazeaza pe tractiunea furnizata de elice, elice ce este antrenata de un motor cu ardere interna sau unul electric. In urma miscarii de inaintare a aeromodelului, curentii de aer de pe intradosul si extradosul aripii produc portanta. La o anumita viteza, forta portanta devine mai mare decat greutatea modelului, iar acesta decoleaza. Ampenajele au rol de stabilizare a modelului pe traiectorie. Bracarea directiei are ca efect rotirea aeromodelului in jurul axei lui verticale, traiectoria obtinuta fiind (teoretic) un arc de cerc orizontal. Bracarea eleroanelor genereaza o miscare de rotatie in jurul axei longitudinale. Bracarea profundorului modifica pozitia aeromodelului in raport cu axa transversala si genereaza picajul sau cabrajul.

Diverse forme de propulsie
Sistemele de propulsie (electrice sau termice) sunt in aceeasi masura potrivite pentru planoare, motoplanoare sau avioane. Sistemele de propulsie electrice sunt atractive in primul rand datorita simplitatii in exploatare. Motoarele electrice moderne impreuna cu acumulatori eficienti si motoarele cu ardere interna se pot instala pe toate tipurile de aeromodel. Puterea necesara se alege in functie de constructia aeromodelului, precum si de performantele dorite.

Tipuri de planoare
Incarcarea alara a unui planor trebuie tinuta la o valoare minima. Cei mai slabi curenti ascendenti pot fi exploatati cu un planor lent care are greutate minima.
Planoarele „universale” sunt foarte populare. Aripile cu profile eficiente si materialele noi de constructie le ajuta sa evolueze atat la panta, in conditii de vant mediu, cat si lansate de pe teren plat, in cautarea de curenti termici. Planoarele agile de panta pot fi lansate si in conditii de vant puternic si in mod curent sunt echipate cu eleroane, pentru zbor acrobatic.

Tipuri de aeromodele cu motor
Aeromodelele cu aripa sus (parasol) au calitatea unei mari stabilitati, ceea ce inseamna ca dupa o comanda incorecta a pilotului, modelul va reveni la traiectoria de zbor normal, pe cont propriu. Acest tip de aeromodel este preferat de incepatorii care invata arta zborului radiocomandat, fiind folosite ca aeromodele de antrenament.
Aeromodelele cu aripa joasa, mediana si biplanele sunt in general folosite pentru zborul acrobatic, ceea ce presupune un pilot experimentat si indemanatic. Acest tip de modele dau posibilitatea efectuarii oricarei figuri acrobatice.

Ce aeromodele construim la Club ?
Majoritatea copiilor care au placerea de a construi, sunt totusi incepatori si, in aceasta etapa, nu au cunostintele si abilitatile necesare pentru a derula proiecte complexe. Din acest motiv activitatea incepe in mod firesc prin constructia unor aeromodele planor pentru zbor liber. Executate corect, acestea au foarte bune caracteristici de zbor si odata ce vor fi reglate corect, pot oferi evolutii spectaculoase si multe momente de satisfactie micilor „ingineri” care le-au construit. Odata terminate si testate, copiii au bine fixate notiunile de baza pentru a putea continua cu aeromodele mai complexe.

Aeromodel planor pentru zbor liber GO-490
GO-490 este un aeromodel simplu cu foarte bune performante de zbor, construit integral din lemn de balsa si pin. Destinat pentru zbor in aer liber.
Elementele componente se decupeaza dupa contur cu un cutter circular, se slefuiesc corespunzator iar apoi se asambleaza cu adezivi, respectand unghiurile si profilul aripii. Ca la orice alt aeromodel, performantele de zbor depind de acuratetea constructiei.
Specificatii: – Anvergura: 490 mm/  Masa: aprox 35 grame

Aeromodel planor pentru zbor liber GO-350
GO-350 este un aeromodel simplu cu foarte bune performante de zbor, construit integral din lemn de balsa si pin. Destinat pentru zbor in aer liber. Diferenta fata de modelul anterior o reprezinta liniile curbe eliptice ale aripilor si ampenajelor, fapt ce reprezinta o provocare pentru copii in aceasta etapa.
Elementele componente se decupeaza dupa contur cu un cutter circular, se slefuiesc corespunzator iar apoi se asambleaza cu adezivi, respectand unghiurile si profilul aripii. Ca la orice alt aeromodel, performantele de zbor depind de acuratetea constructiei.
Specificatii: – Anvergura: 350 mm/  Masa: aprox 20 grame

Aeromodel planor pentru zbor liber SAPPHIRE
Avand un stil combinat din linii moderne si clasice, modelul SAPPHIRE aduce performante uriase la anvergura sa de 825 mm.
Forta portanta mare si aripa cu unghi diedru asigura toate atributele necesare unui zbor lin. Tinta acestor modele este de a avea performanta si aspect placut, iar SAPPHIRE in mod sigur aduce aceste atribute.
Ampenajul prins cu elastic este in primul rand eficient, dar si practic. Aripile sunt fixate in acelasi mod, astfel incat prejudiciul produs de o aterizare nefericita este minimizat, iar transportul catre locul de zbor este simplificat la maxim.
Acest model se realizeaza in constructie clasica, cu nervuri si lonjeroane, totul din lemn de balsa si folie termoadeziva si termoconstrictiva (Solarfilm) pentru impanzire . Toate nervurile si panourile sunt predecupate din balsa prin stantare. Rigiditatea este data de folia cu care trebuie acoperit, operatiune care este mai simpla decat v-ati imaginat.
Constructiv, la acest aeromodel vorbim despre complexitate medie. Durata executiei, functie de talentul fiecarui copil, se extinde la cateva luni.
Specificatii: – Anvergura: 825 mm/ Masa: aprox 80 grame