Model Ship Building - Clubul de Aeromodelism si Navomodelism Pentru Copii
 

Navomodelele sunt reprezentari la scara redusa a unor ambarcatiuni. Ele sunt constructii etansate, capabile sa pluteasca si sa se deplaseze pe apa intr-o directie impusa, cu o viteza stabilita de catre pilot.

Clasificarea generala a navomodelelor:
– Veliere (ambarcatiuni cu panze propulsate de forta vantului)
– Corabii (in general acestea sunt construite ca machete statice)
– Yacht-uri cu motor
– Navomodele de viteza
– Navomodele militare
– Navomodele pentru nadit (pescuit)

Majoritatea navomodelelor sunt functionale, deci cu exceptia machetelor statice, folosesc radiocomanda pentru control.
Calitatile nautice ale unei barci :
Flotabilitatea: reprezinta proprietatea barcii de a pluti la un nivel mediu determinat, cu tot cu incarcatura (in cazul nostru, motor, acumulator, elemente RC)
Stabilitatea: este capacitatea unei barci, scoasa din echilibru sub influenta unor forte exterioare, de a reveni la pozitia initiala in momentul in care au incetat cauzele care au scos-o din echilibru.
Partile componente ale unui navomodel:
Cea mai importanta parte a unei barci este corpul, care se numeste coca. Aceasta la randul ei este compusa din doua parti : osatura (structura de rezistenta) si invelisul exterior.
Osatura: insumeaza totalitatea elementelor si pieselor longitudinale si transversale care formeaza structura de rezistenta a barcii (chila, coaste, carlinga, puntea principala etc).
Invelisul exterior ca si osatura barcii, este confectonat din lemn si insumeaza totalitatea panourilor si a elementelor invelisului exterior

Termeni folositi in descrierea partilor principale a unor nave (navomodele)
partea din fata = Prova
partea din spate = Pupa
partea din stanga axului de simetrie = Babord
partea din dreapta axului de simetrie = Tribord

Alte elemente componente importante:
– Motor
– Ax cardanic sau cuplaj elastic
– Tub pupa
– Elice
– Carma
– Elemente de suprastructura (punte, cabina)

Ce navomodele construim la Club ?
Constructia de navomodele incepe cu un navomodel functional de complexitate medie, ANTARES. Pentru a putea aborda aceasta constructie, este necesar sa fie completata mai intai constructia aeromodelelor GO-490 si GO-350, care asigura fixarea cunostintelor si abilitatilor minime de modelism general.

Navomodel radiocomandat cu motor electric ANTARES
ANTARES este un navomodel din lemn, in constructie clasica cu pupa realizata in structura de rezistenta cu coaste si exteriorul placat cu baghete de pin. Realizarea sa ofera cateva provocari, insa odata terminata constructia vom avea pe apa o ambarcatiune frumoasa si stabila, care stie sa raspunda prompt la comenzile pilotului.
Durata de executie a cestei lucrari este de aproximativ 50 ore de lucru (deci se va extinde pe 3-4 luni, functie de talentul si indemanarea fiecaruia).
Mentionam in mod special ca, pentru a pune in functiune acest navomodel, sunt necesare elemente electronice (servomecanisme, radiocomanda, motor, regulator) si elemente mecanice (carma, tub pupa, elice) care trebuie achizitionate separat (aprox 500 lei).
Specificatii: – Lungime: 810 mm/ Latime: 230 mm